Beginnersweetjes

 

Moet je lenig zijn om aan yoga te beginnen?
Je bent prima zoals je bent! Je hoeft niet lenig te zijn. Yoga gaat er wel voor zorgen dat je beetje bij beetje soepeler wordt.

Hoe lang op voorhand mag je eten?
Je doet er goed aan 2 tot 3 uren voor de aanvang van de les niets te eten. Je kan eventueel een lichte snack ( yoghurt, wat noten,… ) gebruiken tot een half uur of een uur voor de les.

Hoe vaak moet je yoga doen om er baat bij te hebben?
Natuurlijk moet er helemaal niets.
Ook als je 1 maal per week naar de yogales komt heb je er baat bij.
Om te kunnen groeien is het wel belangrijk dat je regelmatig oefent.
Kleine oefenmomentjes inlassen helpt je ook al een heel stuk vooruit.

Ik ben bang me onzeker te voelen als ik zie hoe goed anderen de oefeningen kunnen.
Dat kan in het begin, maar dat ebt weg. Je gaat gaandeweg de oefeningen meer en meer met gesloten ogen doen, waardoor de focus naar binnen gericht blijft. Je laat je dan minder en minder afleiden door je omgeving. Elke yogi(ni) volgt zijn of haar eigen weg.
Het is ook helemaal niet de bedoeling te vergelijken. Yoga is geen competitie. Ook geen competitie met jezelf. Je leert beter aanwezig te blijven in het moment, in de ervaring van het moment.
Yoga leert je eveneens je oordelen los te laten en jezelf ook beter te accepteren hoe je bent.

Ga ik dat allemaal wel kunnen?
Dat is helemaal niet belangrijk en dat hoeft ook helemaal niet!
Het gaat niet om het eindresultaat, maar om de weg ernaartoe.
Yoga is een persoonlijk groeiproces, waarin er altijd wel wat nieuws te ontdekken valt. En dat maakt de reis ook zo boeiend en plezierig.

Ik heb het idee dat yoga heel zweverig is.
Yoga is helemaal niet zweverig. Je vertrekt vanuit je fysieke lichaam en je leert beetje bij beetje andere aspecten van jezelf ontdekken, waarvoor je tot dan misschien helemaal geen aandacht hebt gehad. Er worden hiervoor technieken gebruikt die al eeuwenlang hun nut hebben bewezen.